Rejon Crne Gore poznat je po proizvodnji kvalitetnih i vrhunskih vina, specifične arome i intenzivne tamne boje, s visokim procentom alkohola (12%-15%) i velikom količinom ekstrakta, koja su oštra dok su mlada, a kasnije vrlo harmonična. Na prvom mjestu nalazi se čuveni Vranac, zakonom zaštićeno vino, a zatim, ostala vina kao što su: Crmničko Crno, Kratošija, Plavac i dr. Od bijelih vina, najpoznatije je vino Krstač. Područja pogodna za gajenje vinove loze, u Crnoj Gori, svrstana su u jedan vinogradarski rejon, sa dva vinogorja: podgoričko, u koji ulazi i ćemovsko polje, a koji se nalazi u basenu Skadarskog jezera, i crnogorsko-primorsko, koje se prostire uskim pojasom od Sutorine do Bojane, s vinogradima smještenim uglavnom u ulcinjskom, sutomorskom i grbaljskom polju.

U crnogorskom vinogradarskom rejonu preovlađuje sortiment za crna vina. Najviše je zastupljena autohtona sorta vranac, koja se gaji u smeši sa sortom kratošija, kao i sorte kaberne sovinjon i merlo. Od sorti za obična obojena vina najčešće se sreću sorte kadarun i plavka, a za kvalitetna bijela, koja se proizvode u manjoj količini: krstač, žižak, muškacele, šardone... Klimatski uslovi i turistič ka tražnja podstič u gajenje stonih sorti različitih perioda sazrevanja.