Maslina – sveto drvo grada Bara i njegove okoline

Prema jednoj od lokalnih legendi u Baru i mjestu Dobra Voda gdje se Hotel Resort Ruža Vjetrova nalazi, mladić nema pravo da se oženi sve dok ne zasadi odgovarajuću količinu maslina.

Cijela okolina najbližeg grada Bara je pod maslinovom šumom gdje ima više od sto hiljada maslina vrste Barska žutica, sa prosječnom starošću koja se približava hiljadu godina. Na Mirovici u Starom Baru, i dan danas raste stara maslina zvana Oliva, čija je zvanična starost prema nalazu turskih eksperata 2.462 godine. Oliva je 1957. godine proglašena za nacionalno blago Crne Gore i postala je vlasništvo opštine Bar. Trenutno se smatra najstarijim stablom u Evropi, a prema nekim izvorima i u svijetu.

Ovdje se nalazi najveći broj maslina u Crnoj Gori, kao i centar za uzgoj maslina i proizvodnju maslinovog ulja. Masline cvjetaju od aprila do maja, u oktobru sazrijevaju,  a veću novembru nastupa berba. U decembru se iznose na pijacu. Jedno  maslinovo stablo daje prosječno 10 kg ploda, a od 100 kg iscijedi se 20 litara ulja. Ovdje se proizvodi gusto, mirišljavo, ekstra djevičansko hladno cijedjeno maslinovo ulje. Kao što je poznato, ova vrsta ulja osim što ima antikancerogeno dejstvo, takođe je dobra protiv demencije i može pomoći pri regulisanju šećera u krvi i visokog krvnog pritiska. Kažu da domaće maslinovo ulje uvijek miriše na parfem, odnosno da kvalitetno maslinovo ulje karakteriše prijatan miris, kao i ukus. Kad se degustira, prvo se čaša zagrije u ruci, da ulje otpusti miris. Potom se proba i mora biti note voćnosti. Čuveno aromatično maslinovo ulje iz Bara izvozi se u Njemačku, Francusku i Ameriku. Maslinovo ulje je glavni sastojak većine lokalnih jela.

U Baru se u kontinuitetu od 2002. godine tradicionalno organizuje poljoprivredno – turistička manifestacija Maslinijada, a posebna atrakcija je obilježavanje ove manifestacije u Starom Baru , koji je od mora udaljen tri i po kilometara i gdje pažnju privlače obrušene zidine. 2007. godine ovdje je otvoren muzej, posvećen istoriji proizvodnje maslinovog ulja. Izložbom su prikazani drevni brodovi i mlinovi koji su ranije korišćeni za proizvodnju nafte, kao i ručni rad od maslina i slike maslina od strane domaćih umjetnika.

U ponudi Hotel Resorta Ruža Vjetrova su domaće masline u sklopu menija za predjelo, ali i kao sastavni dio raznih jela, a  primjer za to je pjat “Ruža Vjetrova”. Isto kao što je i domaće maslinovo ulje neizostavni dio ponude u sklopu pribora za jelo.

U sastavu pjata “Ruža Vjetrova” nalaze se osim domaćh maslina, domaći sir i domaći koziji sir, kajmak i goveđi pršut. Autentičan ukus Crne Gore na jednom tanjiru.

Prijatno!