5 važnih savjeta za bezbijedno sunčanje u toku ljeta

Svi volimo da se izlažemo suncu dok nas zvuk morskih talasa smiruje, a tijelo se polako oslobađa stresa. Sunce blagotvorno djeluje na imuni sistem i raspoloženje, i važan je za dobro zdravlje. Potrebno je izlagati mu se u dovoljnoj količini jer stimuliše stvaranje vitamina D u organizmu, ali ipak može značajno da naudi zdravlju kože. Kako biste smanjili rizik štetnosti sunca na kožu, izbjegavajte izlaganje suncu između 10 sati prije podne i četiri sata poslije podne. U tom periodu UV zračenje je najjače te isušuje kožu.

Zaštita od sunčevih zraka trebalo bi da bude obavezan dio svakodnevne beauty rutine da bi koža i tokom ljetnjih mjeseci zadržala svježinu, gipkost i mladalački izgled. Zabluda je da nam ne treba zaštita ako smo već pocrnjeli. Uvijek nanosite optimalnu količinu preparata za zaštitu od sunca. Za pravilnu zaštitu valja nanijeti 2 ml kreme za sunčanje na 1 cm2 kože. Potrebna je puna kafena kašičica kreme za područje lica. Zaštitno sredstvo treba nanijeti na kožu 15 do 30 minuta prije izlaganja suncu. Potrebno ga je obnavljati poslije kupanja, brisanja peškirom, znojenja jer se na taj način skine 30 do 40 odsto zaštitnog sloja. Takođe, svaku SPF kremu morate obnavljati svaka dva sata.

Čak i ako ćete biti u hladu potrebno je naneti zaštitnu kremu. UV zraci se reflektuju na nas sa različitih površina koje nas okružuju, pa tako hlad ne pruža dovoljnu zaštitu. Isto važi i kada je oblačno: u zavisnosti od gustine oblaka koji prekrivaju nebo, i do 90% UV zraka i dalje prolazi kroz njih.

Da bismo imali zdravu i preplanulu kožu, neophodan nam je odgovarajući faktor zaštite od sunčevih zraka.  Ukoliko imate kožu lica osjetljivu na sunce, svjetliji ten, ili ste bili na hemijskom pilingu ili laserskom tretmanu, uvijek koristite preparat sa veoma visokim zaštitnim faktorom (SPF 50+) za lice. Ako vaša nezaštićena koža na suncu počne da gori nakon pet minuta, a planirate da na plaži ili pored bazena ostanete 150 minuta, onda vam je neophodan SPF 30. Formula za izračunavanje faktora koji vam je neophodan je jednostavna: SPF broj (u ovom slučaju 30) puta pet (broj minuta potreban vašoj nezaštićenoj koži da počne da gori) daju 150 (minuta koje ćete provesti napolju). Na kompletan Sun program brenda MultiactivM sada imate popust 20%.

Pored korišćenja preparata sa visokim zaštitnim faktorom, zaštite se i odjećom, šeširom, sunčanim naočarima. Tokom ljetnjih dana, vaše tijelo znojenjem gubi puno vode, te je izuzetno važno i da pijete i puno tečnosti, kako biste nadoknadili taj gubitak i osigurali da vaša koža ostane meka i hidrirana.